Så har det då gått ett år och Ugnsbrödet är slut....Å då mina vänner är det dags för det årliga stenugnsbaket... HURRA HURRA!!!
Min Farmor och Farfar bodde där tidigare och huset har nu tagits över av min Faster och Björn här nere på hamnen och i källaren på det huset finns denna stenugn..
Det är en viss konst att få fart på eldandet i ugnen och detta skall göras med precision och exakthet...Inte för kall, Inte för varm, jämnvarm över hela ytan, inte för mycket undervärme, inte för mycket övervärme...ja ni fattar...
Med Kapten Brunöga som första eldare och jag som lärling kan det ju knappast bli fel eller???
Men så mycket till lärling vet ja inte... det lät mest såhär: Ta denna, höll denna, Gå ud mä denna, flötta deg, höllt deg unna... o.s.v
Nåja nog ordat om detta..
Ikväll kommer bandet hit och jag tänkte bjuda på tre-rätters..
Förätt: Vitlöksgratinerad Hummer med toast
Huvudrätt: Fläskfilégryta med Hasselbackpotatis, sallad och sockerärtor
Efterätt: Farinstekta bananer med Vaniljglass och sirapstopping
Efter middagen blir det Musikquiz med grabbarna och fina priser väntar....
Ska bli en skojsig Lördag!!
Farmor och Farfar..
Degblandarmaskin modell XXXXXXL
Förste eldare..
Färdigjäst..
Ut med kakorna..
Inne i ugnen..
Färdiga brödkakor!
4 kommentarer:
alltså, det där brödet... det är ju helt ljuvligt!! ett absolut måste att lära mig!
och den där middagen, alltså. oj, så gärna jag hade dykt in där och smakat! snacka om att slå på stort :)
Ja det va en mkt lyckad middag enligt mig själv, men man va ju inte så social, fick passa på mellan rätterna...
ah, det förstås. risken med en sån middag. fast huvudrätten gjorde väl sig själv rätt bra där på slutändan, va?
alltså... har du tillgång till brödreceptet så man kanske kunde få det?
Nja receptet sitter nog morsan på...men det går ju att ordna om man hostar upp en mindre summa... =)
Skicka en kommentar